zaterdag 25 januari 2014

Prikkelbaar?

Oudste dochter werd vorige maand twaalf. Gottegot, ik ben moeder van een puber. Hoe kan ik, immer 29, nu moeder zijn van een puber? Ik weet zelf nog maar net wat ik worden wil als ik later groot ben.

Maar daar gaat het nu niet om: nu ze twaalf is, viel de uitnodiging voor de inenting tegen baarmoederhalskanker op de mat.

Een paar weken terug kregen we van het RIVM al een brief met folder toegestuurd. Mooi initiatief maar wat ik die folder finaal mis, zijn zaken als: hoe is vastgesteld dat inenten veilig is? Wat zijn de risico’s van inenten?

Van DES en de Diane-pil hebben we tenslotte ook jàrenlang niet geweten hoe gevaarlijk het spul was. Nu zijn dat natuurlijk medicijnen die je langdurig gebruikt maar je wilt er natuurlijk nooit achter komen dat je je dochter hebt blootgesteld aan iets dat later in haar leven toch schadelijk bleek. Net als je niet wilt dat ze baarmoederhalskanker krijgt. Het is me nogal een spagaat...

Man deed wat onderzoek. De inenting is natuurlijk eerst gewoon getest. En veilig bevonden. Maar hij is getest op meisjes vanaf 15 jaar. Vijftien is geen twaalf, mensen. Dat scheelt een slok op een borrel, meisjes van twaalf beginnen nog naar net. Met het kweken van heupjes en borstjes en een kuthumeur. Daarnaast loopt het programma hier in Nederland pas vanaf 2009. In Amerika ongeveer een jaar langer maar dus nog niet lang genoeg om iets te kunnen zeggen over effecten van de inenting op latere leeftijd.

Wat me verder nog dwarszit is dat de inenting nog niet bewezen effectief is, want baarmoederhalskanker ontwikkelt zich 10 tot 15 jaar na de besmetting. Wel weet men al dat het niet tegen alle veroorzakers van baarmoederhalskanker beschermd. Slechts tegen 2 varianten, veroorzaakt door het HPV-virus. Dit virus is sexueel overdraagbaar. Dus, in mijn misschien onnozele mening, is de ellende te voorkomen met het dragen van een rubbertje. Prima idee, want dan word ik tenminste ook niet op mijn 29e al oma.

Ik weet dus eigenlijk niet zo goed, of eigenlijk helemaal niet, wat we nu moeten doen. Wie van u heeft er een dochter van 12 of ouder? Koos u wel of niet voor inenting en waarom?

4 opmerkingen:

  1. Wat een moeilijke beslissing. Las laatst ook al iets over de screening voor borstkanker, geschreven door een huisarts, die zichzelf niet wilde laten screenen: het levert meer onrust dan daadwerkelijk resultaat op. In haar ogen doet het meer kwaad dan goed, had ze goede argumenten voor. In dit geval zou ik het me ook ernstig afvragen: wegen de voordelen op tegen de nadelen? Krijg je die nadelen wel allemaal te horen? Zijn ze eigenlijk al wel allemaal bekend? Ik wens je wijsheid!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed om erover na te denken. Ik heb geen dochters, maar zou ze wel laten inenten want stel dat.... dan neem je het jezelf altijd kwalijk. Gr. Zara

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vond het ook een lastige (http://www.triltaal.nl/2012/02/13/inenten/). Uiteindelijk, na een boel informatie her en der én gesprek met de huisarts, toch besloten voor inenting.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jongste is ingeënt op haar twaalfde voordat het zelfs 'verplicht' werd. Wij hebben het goed uitgezocht toen, gewikt en gewogen en besloten de kosten hiervoor zelf te dragen. Een jaar later werd het opgenomen in het landelijk inentingsprogramma. Nog steeds ben ik blij dat we het gedaan hebben! En... belangrijker... zij zelf ook! We hadden het er laatst een keer over, omdat de moeder van een vriendin van haar baarmoederhalskanker heeft.... Dussss..... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen